utorok 2. júla 2013

Učím sa šiť zipsy / Learning to sew zippers

Nesmejte sa, nie je to žart. Fakt sa ich učím šiť. Viem, že už som pár zipsovacích kapsičiek ušila, aj sa celkom vydarili, ale všetky som šila podľa podrobných fotopostupov. Už dávnejšie som si predsavzala, že sa ich musím naučiť šiť bez predlohy. A keď som potom videla Lydku, ako sa pár minút spichne zips, doslova som kvôli tomu nemohla spávať. Občas, keď sa medzi treťou a piatou ráno zobudím a nemôžem zaspať, najradšej by som sa vytratila do ateliéru a šila. Lenže by som zobudila mojich chlapov a asi by som si vybudovala veľmi zlý zlozvyk a potom by som bola celý deň strašne unavená.

Don't laugh, it's not a joke. I am really learning how to sew zippers. I've already made some zipper pouches, with quite a success, but until now I had to follow some step by step tutorial. I've decided quite a long time ago that I have to sew them without a tutorial. After I've seen my friend Lydka sewing a zipper in few minutes I couldn't sleep. Sometimes, when I wake up between three and five a.m. and can't fall asleep again I'd like to sneak to my sewing room. But I'd wake up my men and would  probably be too tired during the day. 

Dnes KONEČNE, po pár mesiacoch, som si zase ukradla večer iba pre seba. Žiadna večera, žiadne upratovanie, žiadna telka.. iba šitie. Prvý pokus naučiť sa šiť zips. 
Today I FINALLY stole the whole evening just for me. No dinner, no cleaning, no telly.. just sewing. The first attempt to learn how to sew a zipper.
toto sú prvé skúšobné kapsičky
these are the first experimental pouches

Najskôr mi prišla do rany moja obľúbená látka od David Textiles
Do tej som už dávno mala chuť zastrihnúť.
It's been a while that I wanted to cut to my favorite David Textiles fabric.


Všetko funguje, zips zipsuje, nedrhne, ale nie som spokojná. Snažila som sa podľa Jankiných rád pekne  zips ukončiť kúskom látky, ale nepodarilo sa.
Everything works fine, the zipper opens and closes without rubbing but I'm not satisfied. I was trying to finish well the ends with a piece of fabric but it's not pretty.

Tak som sa musela hneď pustiť do pokusu č. 2:
So I had to attack the second one right away:
na rad prišiel kúsok dovolenkového šitia (takto asi skončia všetky)
I chose a bit of my vacation sewing (they will all end up like this)

túto som šila celú obyčajnou pätkou a musím priznať, že sa mi s ňou šilo lepšie ako so zipsovou. 
Musím prísť na to, čo robím zle.
I've sewn all of it with an ordinary sewing foot. I have to admit that it was easier than with a zipper foot. I must be doing something wrong. Have to find out what it is.

Úplnou náhodou som prišla na to, že musím látku na ukončenie nechať o niečo dlhšiu, aby to vyzeralo pekne.
I found out that I have to make the ends a little longer to have it nice. 

Zipsov mám ešte dosť, nakúpila som vo výpredajoch, takže skúšame ďalej :)
I've got enough of zippers, I bought them on sale so I'll keep trying :)

Ako ste na tom so zipsami vy? 
What is your experience with zippers?



7 komentárov:

  1. Sú činnosti, ku ktorým mám odpor. Jednou z nich je práve našívanie zipsov. Nie še by som to nevedela, alebo mi to nešlo, ale jednoducho sa mi to nepáči, nemám ich rada. Viem, že ich našívať musím, ale nerobím to s láskou.
    Máš ich veľmi pekné, len tak ďalej, si šikuľka.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Katka super Ti to ide ... a sa necudujem, ze ta prva latka je srdcovka, je nádherná :) .. ja a zipsy? ked pride potreba, nasivam, neriesim ... ale ked som mala stary stroj, kde som musela 5 minut vymienať patky, naznášala som to, teraz patky menim ako na bežiacom páse a všetko je ok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Myslím že si to našila dobre, s mojím starým strojom si moc nevyberiem. Patku na zips nemám, tak všívam s obyčajnou a tiež vždy šijem podľa obrázkového návodu, bez toho by som to zrejme zmrvila :) Mne sa páči taštička s hexagonmi, to si robila tiež ty, že? Krásna práca. Pekný deň. Renata

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem, Renatka. Ano, hexagony som sila ja. Tak sa vzdy zabavam pocas dovolenky, inak by som sa k rucnemu sitiu urcite nedostala :) Aj tebe pekny den!

      Odstrániť
  4. Katka, tak to ako by si písala o mne, ja a zipsy, to je celá veda :o)
    Veď sme sa aj rozprávali, že tiež sa ich musím naučiť šiť tak spontánne, nie bez návodov. Ale na tento rok to už nevidím :o)
    Ale je to výzva a musím ti povedať, že ten pokus číslo dva je úplne dokonalý, krásne si ten zips ušila, sedí ti v taštičke perfektne.
    A tie hexagony sú úplne úžasné, nuž aby som tiež pohľadala nejaký návod a do nejakých sa pustila, ale kedyyyyyyy?!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, se zipy také válčím i přes to, že šiju už dlouho... prostě je nemám moc ráda. Na taštičky mám svůj nepublikovatelný postup, je to sice asi zbytečně složité, pracné, ale jako jediné mi to funguje:-) A všechno šiju bez zipové patky, s tou jsem se nikdy pořádně neskamarádila. Tvoje taštičky jsou ale krásné, nejvíc se mi asi líbí s babiččinou zahrádkou!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. :) zipsy...myslim,ze o nich by mnohi mohli rozpravat :D moje zatial asi tiez nie su stopercentne (i ked tvoje uz podla oboch clankov asi su) a tiez radsej pouzivam obycajnu patku- uz som si na nu zvykla.

    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin