pondelok 3. februára 2014

Testovanie splintovacej pištole

Splintovaciu pištoľ som prvýkrát videla pred rokom na Prague Patchwork Meeting. Samozrejme som netušila, že sa to tak volá, ani som si nevedela predstaviť, ako sa používa. Bolo mi vysvetlené, že slúži na rýchle a jednoduché spájanie patchworkového sendviča pred quiltovaním. Zdalo sa mi to ako super nápad, ale tým to haslo. Minulý týždeň ma k činu primäl jeden zákazník, ktorý hľadal náhradné splinty pre svoju manželku. Keď sa mi už naskytla príležitosť, objednala som nielen splinty, ale aj pištole. Keďže nie som sama, kto túto mašinku nepozná, rozhodla som sa otestovať ju.
Mimochodom ide o tú istú mašinku, ktorou v obchodoch spájajú textilný tovar. 

Ide o čisto mechanickú záležitosť, žiadna elektrina ani baterky nie sú potrebné. 

Ihlu treba opatrne pretlačiť cez všetky tri vrstvy materiálov 
(treba ich nadvihnúť, nedá sa to urobiť na podložke)


Pevne držať a stlačiť spúšť. Ihla je dutá a čapík ňou prevedie plastový splint v tvare T

Takto potom vyzerá sendvič, kým quiltujete

zadná strana

V návode sa uvádza, že splint sa dá odstrániť odtrhnutím, ale to neodporúčam, mohli by ste poškodiť látku, takže pekne odstrihnúť

Keď som zbadala diery, ktoré po splintoch ostali, celkom som sa vyľakala


Ale stačilo prstom vrátiť vlákna na svoje miesto a dierky sa stratili


Neviem si celkom predstaviť, či je to dobrá metóda na spájanie veľkých quiltov. Som zvyknutá, že všetky vrstvy sú postupne napnuté a nalepené papierovou lepiacou páskou na zem. Ale sú ženy, ktoré to používajú a nevedia si to vynachváliť. Každopádne je to veľmi rýchle a jednoduché. 

PS: tip od profesionálky: pod veľkou dekou si môžete posúvať kúsok polystyrénu, do ktorého ihlu pištole vpichujete. A dierky po ihle zmiznú po vypraní hotového quiltu alebo po prežehlení naparovacou žehličkou. Ďakujem, Hanka :)

Ak splintovaciu pištoľ používate, určite sa s nami podeľte o kúsenosti

Prajem vám krásny tvorivý týždeň



9 komentárov:

  1. Katka ďakujem za reportáž, aspoň už konečne viem, čo sú splintovacie pištole :) ... !

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Katka, tak vyzerá to parádne, ktovie čo by na ňu povedali skúsené quiltarky napr. Marta :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mám a používam. Achtung pri odstraňovaní - stalo sa mi mojou neopatrnosťou,že som si prestrihla aj látku :-(((( ale sa to dalo našťastie zamaskovať ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Áno ja ju používam pri veľkých quiltoch. Pri quiltovaní špendlíky zavadzajú, často sa stane, že špendlíky vypadnú. Buď používam splintovaciu pištoľ alebo veľké špendlíky, ktoré potom navrchu pichnem do gumového valčeka, a vtedy nevypadne.
    Splintovacia pištoľ sa dá použiť aj keď potrebujete rýchlo spojiť niečo roztrhnuté a nemáte po ruke lepidlo. Je super.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. špendlení nepatří k mým oblíbeným činostem, ale teda odstřihávám bych to nechtěla :-) každopádně, díky za info.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Hmm, ja som staromodna-quilt si stehujem. Spendlim iba male dielka, lebo to boliii

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No asi aj ja to takto zhrniem...vadilo by mi to pri quiltovaní. Ale ....veľakrát som sa už popálila že som si najprv povedala no to asi nieje nič pre mňa a nakoniec keď som skúsila už mi to ostalo a nemenila by som za nič...ktovie, treba skúsiť. Každopádne ďakujem za info. lebo som ani len netušila že niečo take existuje. Pozdravujem Katka.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Keďže skúsené patchworkárky splintovanie chvália, nemám právo reptať, ale aj tak mám rešpekt pred tými dierami, čo ostanú po splinte.
    Ale rozhodne ďakujem za poučný článok.
    Na svojom blogu som písala niečo málo o quiltovaní, okrem iného aj o spájaní vrstiev, dovolím si do článku umiestniť odkaz sem.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Stretla som sa s tým pri príprave svadby mojej známej.Používala to dekoratérka pri obliekani stoličiek.Mne sa to celkom páčilo.Hlavne je to rýchle.Ale vtedy ma ani nenapadlo,že by som to mohla použiť pri quiltováni.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin