štvrtok 8. augusta 2013

Starostlivosť o patchworkové látky


Pre všetky, ktoré so šitím a patchworkom iba začínate, môžu byť užitočné rady a tipy, ako sa starať o práve zakúpené látky. Neexistujú zaručene správne postupy, podelím sa s vami o to, ako to robím ja a čo sa mi zatiaľ osvedčilo. Najčastejšou otázkou je:

Predpierať či nepredpierať?

Na internete nájdete na túto tému mnoho protichodných názorov. Je pravda, že dizajnové látky zvučných mien nie je nutné predpierať, sú stálofarebné a majú veľmi nízku zrážanlivosť. Ak neplánujete šiť veci bežnej spotreby, ktoré občas potrebujete oprať, predpierať nemusíte. Rovnako nepredpierajte predstrihané Jelly Rolls alebo malé štvorčeky, lebo by ste prišli o veľa cenného materiálu. Čo sa však týka metráže, odporúčam predprať úplne všetky. Dôvody?

1. Zrážanlivosť

Pravdepodobne ich budete kombinovať aj s inými látkami, možno nie dizajnovými, od iných výrobcov. Každá látka sa pri praní inak zrazí. Je to spôsobené rôznou hustotou tkania a kvalitou použitých vláken, nehovoriac o tom, že napríklad ľanové látky a úplety sa zrážajú omnoho viac ako bavlnené a po opraní hotového výrobku by to nemuselo vyzerať pekne. Samozrejme, pokiaľ vyslovene nevyhľadávate pokrčený vintage štýl.

2. Farby

Všetky látky, ktoré obsahujú červené pigmenty, pri praní púšťajú farbu. Ide o všetky červené, ružové, fialové, hnedé a oranžové odtiene látok. Platí to aj u tmavých farieb, akými sú čierna, tmavo modrá, tmavo zelená, atď. Znovu existujú výnimky, ktoré aj u takýchto rizikových farieb pustia minimum, ktoré niekedy ani nezbadáte, ale načo riskovať. Predsa nechcete, aby vám krásne červené srdiečko na bielom podklade po prvom praní zafarbilo celý vankúšik na ružovo a nehovoriac o krásnom quilte, s ktorým ste sa trápili pár mesiacov.

3. Chemikálie

Väčšina látok, aj tých zvučných mien, je na konci procesu výroby ošetrená prípravkom, ktorý jej dodá ten nádherný jemný povrch a trochu lesklý vzhľad a vy sa potom máte chuť donekonečna s takou hebkou látkou maznať (okrem Bio bavlny, tá spĺňa prísne normy a nepoužíva žiadne chemikálie). Nie je na tom nič zlé, ani to nie je toxické, ale ja mám rada, ak sa toho látka zbaví a môžem ju s kľudným svedomím skladovať v skrini aj rok, kým dozrie jej čas a niečo z nej ušijem.

Pri akej teplote predpierať?

Ak sa teda rozhodnete predpierať, robte tak pri teplote, ktorá je uvedená ako maximálna prípustná pre tú-ktorú látku alebo pri teplote, na akej chcete prať už hotový výrobok. U väčšiny látok sa odporúča 30°C, u niektorých 40°C. Ak chcete šiť detské veci, predperte radšej pri vyššej teplote. Predpieram v práčke na skrátenom cykle.

Aký prací prostriedok použiť?

Nepoužívajte žiadne prémiové bieliace prášky, aby vám nevybledli farby, stačí obyčajný, neagresívny, jemný prací prášok (ja používam Rex). U patchworkových látok sa nepoužíva avivážNie, že by to bavlnené látky nezniesli, ale ak príliš zmäknú, ťažšie sa pracuje s malými kúskami.

Ako spolu prať látky viacerých farieb?

Existuje úžasná vec, ktorú pridávam k látkam priamo do práčky, aby som zabránila púšťaniu farieb: utierky na zachytávanie farieb. Dostať ich napríklad v DM. Netuším, na akom princípe to funguje, ale funguje. Po vytiahnutí látok z práčky je zafarbená iba utierka, ale látky navzájom nie. Látky predsa len roztrieďte do farebných skupín, aby ste zbytočne neriskovali: dajte dohromady červené, hnedé, ružové, ďalšou sadou sú modré a zelené a ďalšou biele a svetlé pastelové.


Pri akej teplote žehliť?

Ak ide o bavlnené látky, žehlite na stupni bavlna. Na mojej žehličke je to maximálna teplota, žehlím s parou a ideálne je žehliť látky, ktoré sú ešte trochu vlhké, nepresúšajte ich. Vtedy máte istotu, že ich dokonale vyžehlíte a neostanú vám na nich nežiadané záhyby (to sa občas stane pri presušení ľanových látok alebo "surovej" nebielenej bavlny). Samozrejme, hotový výrobok, najmä ak ho máte vyplnený vatelínom, žehlite pri miernejšom stupni.

Potom už môžete veselo šiť alebo si látky krásne uložiť do skrinky a čakať, až príde ich čas.

Prajem príjemné tvorenie!

PS: Ak máte iné názory, tipy, rady a skúsenosti, určite sa s nimi podeľte!


14 komentárov:

  1. To jsem nevěděla, že tyhle ubrousky mají v DM, to si je tam příště koupím :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Takuto skrinku by som hned brala domov chi a krasny navod na starostlivost, s tie utierky tiez zakupim... nevedelam som o nich... dakujeemmmm...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dievčatá, tie utierky si treba v DM pýtať alebo poriadne hľadať. Je to malá krabička a často je skrytá na spodných regáloch. A nie vždy to majú, tak skúšajte :)

      Odstrániť
  3. utierky ja, pre zmenu, poznám a mám :), ale latky predpieram len namočením v horúcej vode s avivážou a následne v prášku trápim len tie, ktoré farbu naozaj pustia ... zatiaľ som spokojná, funguje a to mam teda od starsich patchworkárok ako ja ... Katka, o tom, že by sa pw latky nemali davat do avivaze som este nepocula, ved je to cista bavlna, preco?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, že na bavlnu môžeš používať aviváž, nič sa tomu nestane. To som vyčítala na zahraničných blogoch. Nepoužívajú aviváž pri predpieraní, aby látky príliš nezmäkli. S malými kúskami látok sa potom lepšie pracuje, keď sú trošku tuhšie. Tak preto.

      Odstrániť
    2. Aha, jasne, to ma zmysel, ked si predstavim niektore ich pidi mini aplikácie ... vďaka za odpoveď, zas som múdrejšia :)

      Odstrániť
  4. Hezky jsi to sepsala. Mimochodem, ty ubrousky na zachycování přebytečné barvy jsou skvělé, používám je už pár let, v klasické drogerii je mívají od f. Iberia, jsou dražší, kupuju si buď tyto v DM drogerii nebo je má i drogerie Rossmann také pod svou značkou. Naposled jsem dala dohromady všechny moje červené látky a pár bílých, mají jít dohromady na deku, proto obě tyto barvy, ubrousek byl totálně rudý, ale všechny bílé látky zůstaly bílé. K nezaplacení!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Děkuji moc za užitečné rady! Já jsem tedy šicí amatér a u patchworku jsem prala až sešité čtverečky před tím, než jsem je přišila na vliselín. Je pravda, že to byly většinou už použité látky (dostatečně vysrážené) a že moje nároky na patchwork nejsou moc velké. Taky jsem nikdy neslyšela o ubrouscích na zachytávání barvy, určitě si je pořídím. Skvělý nápad. S.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Katka, veľká vďaka najmä za tie obrúsky, v DMke majú vždy také super veci a tieto si určite kúpim tiež. Ja som vždy používala aviváž, ale napríklad aj pri jednom špeciálnom vlizelíne z USA je napísané, že sa má aplikovať na látku, ktorá bola predpraná bez avivážnym prostriedkov. Takisto minky sa nemá prať s avivážou, lebo sa zlepia chlpky a už nikdy nebude taká jemná. Tiež som sa to dozvedela na zahraničnom blogu a ani predajcovia to nikde neuvádzajú a vyskúšala som prať malého hračku a naozaj, ten rozdiel je veľký.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Heli, robím to presne ako píšeš, hneď nové látky vyperiem, lebo sa mi stávalo, že som v tom mala "guláš" :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja tiež tak, akonáhle príde balíček, ide všetko do práčky.. ak je toho málo, počkám, kým sa nazbiera aspoň pol práčky, aby som zbytočne nemíňala vodu :) A predpieram komplet všetko, aj keď u niektorých by sa nič nestalo. Aspoň mám istotu, že všetko je pripravené na použitie.

    A na FB bola zaujímavá diskusia. Baby látky iba namočia do vody, nežmýkajú, rozložia a nechajú trochu uschnúť.. a žehlia ešte vlhké. Vtedy ti neostanú pokrčené.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dievčatá, článok ešte vylepším, dopíšem skúsenosti iných žienok, ktoré mi postupne napísali :) Ďakujem všetkým za tipy!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dobré zhrnutie, aspoň vieme iné skúsenosti. Ja tiež predpieram všetko. Presnejšie- ručne preperiem, najskôr v teplejšej vode s trochou pracieho prostriedku a potom prepláchnem v studenšej vode. Aspoň vidím, či farba púšťa. Potom látku ožehlím , založím do poličky a ona už počká na svoje použitie.
    Utierky som už skusmo kúpila, ale ešte nie sú použité.
    alaba

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Milá Katka! Keďže si s článku spomenula aj Jelly Rolls, nemáš v pláne ponúknuť ich aj vo svojom obchodíku? Myslím, že by to potešilo viaceré z nás :-)))

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin