sobota 14. decembra 2013

Posledné vianočné trhy?

Dnes sa s vami výnimočne nepodelím iba o pekné a veselé veci a zážitky. Som totiž ešte plná emócií z dnešných vianočných trhov na Obchodnej ulici v Bratislave. Napriek tomu, že toho máme teraz vyše hlavy, povedali sme si, že bude zaujímavé absolvovať vianočné trhy a trochu si prilepšiť. Samozrejme, výsledok takýchto akcií nie je nikdy zaručený a predvídateľný, ale dúfali sme, že pred Vianocami budú chcieť ľudia potešiť svojich blízkych hand made darčekmi (na Západe je už návrat k ručne vyrábaným originálnym veciam citeľný). U nás však platilo to, čo moja mamka nedávno videla v správach: Obchodná ulica už nie je obchodná, všetci nakupujú darčeky v nákupných centrách. Nikde nikto. Ok, občas niekto, ale celkovo to na mňa pôsobilo dosť smutne (nebola som tam po celý čas, ale mám to potvrdené). Peniaze, ktoré sme do príprav investovali sú jedna vec. Viac ma mrzí čas a energia, ktorú sme do toho vložili. Najskôr mi napadlo, že som mala nesprávny sortiment, ale keďže podobne dopadli viacerí predajcovia, asi to nie je iba v tom. 
 Jediná pozitívna vec na tom všetkom je, že som sa znovu dostala k šijaciemu stroju. 
Žiaľ, šlo to na úkor rodiny a skončilo to veľkou únavou. Nápadov bolo strašne veľa, ale času príšerne málo. Popri bábätku a chorom dieťati sa toho ozaj nedá veľa stihnúť. 

Prípravy na Darčekovo sa v posledné dni zmenili na vankúšikovo a po nociach vzniklo aspoň pár vankúšikov. 






Kľúčenky boli tiež zábavný projekt. Plánovala som ich ušiť omnoho viac, ale napokon som rada, že som sa k tomu nedostala.

Ostáva ešte zajtrajšok, ale predpokladám, že to skončí rovnako. Dúfam, že som vám veľmi nepokazila náladu, ale som z toho dosť sklamaná (možno zajtra aj oľutujem, že som to uverejnila).

Verím, že vy sa máte výborne a vianočné prípravy sú u vás veselé.


12 komentárov:

  1. Katuska presne viem ako sa citis, a aj ked v bratislave je handmade trosku viac v povedomi ludi, u nas na vychode o nevedia ocenit, lebo na to nemaju... moja, prajem ti aspon zajtra lepsi dnik... mrzi ma to... ten pocit je taky hnusny a to sklamanie boli, ale na druhej strane, trosku si si posila, aj ze tych nepriaznivych okolnosti, a mas aspon vianocne darceky pre rodinu ak uz nic :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzi, celý čas som na teba myslela, že si si zažila to isté. Ale mám pocit, že problém ani nebol v cene, nebolo to také, že ľudia obzerali, ale odradila ich cena.

      Odstrániť
  2. a zabudla som napisat, ze mas nadherne tie vankusiky... :D aj klucenky :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! :) Aj mne sa páčia.. a to som väčšinou k svojim veciam veľmi kritická :)

      Odstrániť
  3. Katulik, to ma mrzi, ze to takto dopadlo a ked si tolko energie a casu investovala do pripravy :( drzim palce, nech je to zajtra aspon trochu lepsie.. moje veci, co mala Stanka predavat na trhu, pre istotu slovenska posta ani nedorucila :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak to máš ešte horšie. Dúfam, že si to mala aspoň doporučene alebo poistene, nech to nie je úplne stratené :(

      Odstrániť
  4. tak to mně mrzí, nezbývá než doufat, že zítra to bude lepší.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Katarinka, som rovnako sklamana z postoja nasho obyvatelstva k rucnym pracam. Teraz mi jedna pani odkazala, ze si kupi jedeho panacika, ale najviac za 20 eur :o . No, odkazala som jej, nech si takeho kupi u cinana alebo nech si ho usije, potom sa jej spytam, za kolko by mi ho predala. Ja proste asi nie som obchodnik :) radsej budem sit pre radost z prace a obdarujem blizkych

    OdpovedaťOdstrániť
  6. U nás v ČR je to stejný...každý rok jezdím na velikonoční a vánoční jarmark do jednoho mateřského centra..vždycky si mě vyžádají s háčkovanýma čepičkama, že se po mě ptají a chtějí čepičky...přijedu každý říká jenom jé jéé..škoda, že není větší nebo menší..řeknu nevadí uháčkuji vám takovou a takovou velikost apod. a nakonec jsem ráda když odjíždím s jednou prodanou čepicí... to se fakt vyplatí :(
    vaše polštářky jsou bezvadný a hrozně se mi líbí ten nápad s klíčenkou, zrovna přemýšlím co vytvořit pro dceru do školy pro kamarádky a...jdu šít :) Aspoň vám Katarínko moc děkuji za inspiraci :) a přeji krásné Vánoce :)
    Vendy

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ouuuuuuu, dokelu, to ma mrzí Katuška, že to bolo o ničom, ale myslím, že ani v inom meste a na inom mieste by to nebolo iné. Proste ľudia chcú väčšinou stále niečo iné než človek ponúka a handmade je nedocenený. Dám príklad,moji rodičia kúpili chlapcom na vianočných trhoch perníky autíčka po 1eure a nemohli sa spamätať, aké boli drahé. Tak som im začala vysvetľovať, či si uvedomujú, že na cesto treba suroviny, potom spraviť cesto, vyrezať, upiecť, po upečení ozdobiť, zabaliť do fólie, zaplatiť za stánok, že to je úplne pohodová cena a odpoveď - Bóže, veď keď majú narobené cesto a polevu, tak koľko toho tí predávajúci narobia, a že určite majú už rôzne pomôcky a zlepšováky ako ja pri šití. Tak im vravím, že predsa tie pomôcky tiež treba kúpiť a zlepšováky a rýchlosť človeku tiež nespadne z neba, ale sú to hodiny práce. Tak, nepochodila som, proste perník za euro je drahý. Z toho vyplýva, ja by som na trhoch predávať nemohla, lebo by ma z tích vygúľaných očí porazilo.
    Neviem, či som ťa utešila, ale veci máš krásne, nápadité a myslím, že stánok bol plný originálnych vecí. Je to celé o ľuďoch, sme komplikované tvory :o)
    Dúfam, že ti zlepší náladu keď si otvoríš krabičku s balíčkom (ty vieš :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Katka, presne takto som dopadla na predvianočnom bazáriku v sobotu aj ja - radšej som mohla celý deň ležať doma a liečiť sa. Takmer nikto neprišiel a ak aj áno, tak kupovali komerčné blbosti z veľkoobchodu. Hlavne že som ešte do jednej v noci došívala levanduľové vankúšiky, chystala patchworkové gule a hrozne som sa na ten deň tešila. Ale nevadí, rozdám to ľuďom, ktorí si to zaslúžia a aj ja z toho budem mať radosť :-) Tak ti želám pekné Vianoce a určite neupadaj na duchu, sú aj ľudia pre ktorých je radosť tvoriť :-) A tie vankúšiky sú, mimochodom, naozaj krásne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Je to smutná skúsenosť - jednak o tom, ako sa mení mesto a jeho predajné časti a jednak o ľuďoch, ktorí uprednostňujú supermarketovú kultúru. Napriek tomu dúfam, že komunita ľudí, ktorí si vážia a uprednostňujú domácu, ručnú či remeselnú výrobu bude skôr rásť - v Novom roku prajem zmysluplný a tvorivý čas!

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin