nedeľa 27. januára 2013

Januárový blok / January block

 Odkedy som sa rozhodla zapojiť do projektu Block of the Month a vybrala si látky na prvý blok, horela som netrpezlivosťou a hľadala voľnú chvíľku, aby som ho mohla ušiť. Dnes bola taká pohodová nedeľa, tak som oprášila základy šitia na papier a januárový blok je na svete :)

Since I've decided to participate in the Block of the Month and was able to choose the fabrics, I was very impatient to find a little moment to sew my first block. Today was a nice slow Sunday so I reviewed the basics of paper piecing and the January block is finished :)


S výsledkom som spokojná, dokonca som ani na poslednú chvíľu nezmenila látky, ale mám dva malé problémy. Obidva spočívajú vo veľkosti. Prvý je ten, že blok musím vytlačiť na dva papiere, ktoré zlepím. To by nebol problém, keby sa mi potom lepiaca páska pri priebežnom žehlení neroztápala a nevlnila papier. A druhý problém je ten, že som si vopred neskontrolovala veľkosť vytlačeného bloku a tak má výsledný blok nie 10", ale iba 9,45" (aj to po dodatočnom zväčšení). Toto nebudem riešiť, lebo sa mi nechce šiť nový blok. Musím iba dávať pozor, aby aj všetky ostatné mali rovnakú veľkosť.
Ak niekto máte nejaké zlepšováky na tú lepiacu pásku, budem vďačná (samozrejme nečakám radu nežehliť). 

I'm quite happy with the result, I didn't even change my fabrics but I have two little problems. Both are the size problems. The first one is, that I have to print the block on two pieces of paper and then use a scotch tape. This wouldn't really be a problem if the tape didn't melt and warp the paper while ironing during sewing. And the second problem is that I didn't check the size of printed block and the final block is only 9.45" instead of 10". I'm not going to sew the new block but have to make sure the next ones are printed in the same scale. If you have any advice for the scotch tape, I'd be very thankful.


Samozrejme, posielam odkaz na blog Quite Play
Linking back to BoM @ Quiet Play



15 komentárov:

  1. Kati, je super! A to pravítko si mala takú látku, alebo si to nejakou fixkou na textil nakreslila?
    S tym zlepovanim, papierova paska (aku pouzivame pri malovani) by nepomohla?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Zuzi! Tiež mi napadla papierová, musím skúsiť, či sa tá neroztápa :) Centimeter je z japonskej látky s centimetrami, od Ayumi :) Keď si pozrieš predchádzajúci príspevok, dobre ju tam vidno.

      Odstrániť
  2. asi si som si vzor prekreslila na krajčírsky strihový papier, ten je obrovský
    ako prebieha takéto zapojenie sa do projektu? Šiješ si doma a potom zasielaš fotky?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi mas pravdu. Chcela som sa tomu z lenivosti vyhnut, ale asi budem musiet :)
      Do niektorych projektov sa musis prihlasit vopred, aby si mala pristup k informaciam, ale tento je otvoreny, iba si kazdy mesiac stiahnes vzor, sijes a posielas fotky, resp.davas odkazy na svoj blog. Inak este to stihas! Januarovy blok je dostupny este par dni :)

      Odstrániť
    2. joj, nestiham, ja sa propravujem na výstavu a potom mam uz iba malo casu na sitie:((( bo budeme prerabat byt, stahovat sa a od augusta asi pracovat :(((
      pýtala so sa zo zvedavosti, mozno raz....niečo nenáročné

      Odstrániť
    3. No program máš pekne nabitý! Ja som ti tuším ani nereagovala na tú výstavu! Úžasný nápad! Veľmi držím prsty, nech výjde podľa tvojich predstáv. A kde to bude? Kedy?

      Odstrániť
  3. Katka veľmi pekne ušité, tem meter je super!
    Ja si pomáham papierom na pečenie, snažím sa kúpiť si biely, aj keď nie vždy naň natrafím. Vzor, ktorý potrebujem si netlačím, ale predkreslím.
    Nech sa Ti darí aj pri šití ostatných blokov!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ok, tak sa musím premôcť a prekresľovať. Nech stojí výsledok za to :)

      Odstrániť
  4. Miluju puntíky, takže tvůj blok se mi moc líbí. Já jsem jako začátečník napoprvé nežehlila, takže problém s páskou budu asi řešit příště. Jestli spoj vychází někde ke kraji, tak by to možná šlo sešít sešívačkou? Nejsem si jistá :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Věri :) Asi budeme musieť prekresľovať na iný papier, aby to bolo bez spojov, ako tu radili dievčatá. Alebo ešte skúsiť tú papierovú pásku, ale obávam sa, že sa to tiež bude roztápať. A žehliť po každom šve odporúčam, výsledok je potom krajší, hlevne keď tam potom bude veľa malých kúskov.

      Odstrániť
  5. Oh your block looks great! I love the polka dots!

    Shame about the tape. Not sure what to suggest there - I use tape on some patterns and haven't had any problem. I only iron on the fabric side. Wish I had some tips for you! But your block did turn out just beautifully!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you very much, Kristy! I'm happy you like the block. And thank you for organizing such a great BoM!
      I ironed on the fabric side, too, maybe my iron was too hot. Or I'll just draw the pattern on another paper as the girls suggested. It's worth trying :)

      Odstrániť
  6. I have used tape and haven't had a problem. Maybe try a different brand of tape or use a press cloth between the paper and the iron. Your block is very pretty!!

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin