pondelok 23. mája 2011

Oh-la-la .. Provensálsko

Krásna dovolenka. Slnko, Azúrové pobrežie, hory, dobré jedlo a milí ľudia, voňavá levanduľa, veľa olivovníkov, filmový festival v Cannes, Nice, Marseilles, Arles, Cassis, Aix en Provence, Baux de Provence.. ale hlavne zaujímavé spoznávanie špeciálnych provensálskych látok.

Jednou z firiem, ktorá od roku 1818 vyrába látky ešte pôvodnou, samozrejme zmodernizovanou technikou, je Les Olivades. Keď som prvýkrát videla ceny od 33 do 130 € za meter látky, neverila som vlastným očiam. Musela som zistiť, čím sú také špeciálne. Vysvetlenie ochotne poskytla pani v obchodíku s látkami a výrobkami.



Sú to látky, pre ktoré je typický malý vzor, pochádzajúci zo 17.-18. storočia. Sú tkané na severe Francúzska z bavlny pochádzajúcej z Egypta, čo je najkvalitnejšia bavlna na svete. Utkané sa prevážajú na juh, do Provensálska, kde sa v mestečku Saint-Etienne du Gres najskôr obielia a opália, aby sa odstránili povrchové nerovnosti. Potom sa biela látka operie, vysuší, rozpestrie na veľký stôl a postupne sa na ňu nanáša farba po farbe, vzor po vzore, pomocou 80cm širokých "pečiatok". Na niektorých látkach je ich až 15. Farby sú prírodné, mieša ich špecialista, nie stroj. Na záver sú farby zafixované horúcou parou, látky sa znovu operú a osušia, takže pred použitím ich už netreba predpierať.

Vzory sú síce klasika, ale uznajte, že sú krásne:







Samozrejme, že som neodolala a po kúsku som si pár vzorov kúpila.



Neviem, neviem, či sa mi nebudú triasť ruky, keď ich budem strihať :o)


3 komentáre:

  1. Kúpila si si prekrásne látky. Už sa teším na výtvory z nich.anka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak já se letos v srpnu chystám do mé vytoužené Provance a mimo jiné jsem si naplánovala , že bych si mohla přivést i nějaký ten " hadérek" ale při těch cenách co uvádíš tak nevím, nevím .... Ale jsou nádherné

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neboj, dajú sa nájsť aj obyčajnejšie, lacnejšie, ale tieto tradičné, špeciálne, ručne farbené, sú drahé. Potom som zvedavá na úlovky! :o)

      Odstrániť

LinkWithin