sobota 28. apríla 2012

Slnko a starožitnosti

Dnes bol krásny deň. Dokonalý po všetkých stránkach. Slnko hrialo, ale nebolo príliš horúco, lebo povieval príjemný vánok, vyšli sme si do prírody a spojili to s burzou starožitností na Červenom kameni. V starožitnostiach sa nejako veľmi nevyznáme, ale vždy nám niečo malé padne do oka, tak si robíme radosť.

Našla som stovky krásnych gombíkov z Jablonca, dlho vyberala, Remi pomáhal, a nakoniec mi predávajúci povedal cenu a ja som všetky gombíky radšej pekne vrátila na miesto a utekala kade ľahšie :o) Minulý rok som totiž kúpila celé balenia perleťových gombíkov za pár centov, tak som si to nejako takto predstavila aj teraz. Tento pán však chcel 1 euro za 1 gombík! Na jednom kartóne pritom bolo 4 až 20 gombíkov, tak si viete predstaviť výslednú sumu!

Neodolala som malému bielemu kočíku, ktorý si Remi hneď privlastnil a protestoval, keď sme mu ho zobrali, lebo bol celý špinavý. Medzičasom som starú látku dala dole a oprala, vydrhla ho kefkou a keď ho dám znovu dokopy, určite ho budete často vídať na fotkách :o)

Ešte som ulovila malú zbierku porcelánových náprstkov a sadu starých nití v pôvodnej krabičke. 
Absolútne netuším, či to má nejakú zberateľskú hodnotu, ale náprstky budú určite visieť na stene v mojom budúcom štúdiu :o) Ozaj, neviete náhodou niekto, koľko rokov od výroby sa dajú nite používať? Predpokladám, že časom strácajú svoju pevnosť a pružnosť, však?

Z minulého roku ešte doma čakajú na vyčistenie a namazanie dva krásne staré šijacie stroje
Pôvodne boli pripravené na dlhé zimné večery, ale nejako na ne nedošlo. 

Pod stromami sme si urobili piknik, chvíľu vylihovali a vychutnávali si pohodu

a púpavy, ktoré boli všade okolo

rozkvitnuté stromy sme radšej obdivovali z diaľky kvôli včelám

každopádne toľko zelene a modrá obloha nám urobili dobre.

Dúfam, že ste prežili rovnako krásny deň :o)


piatok 27. apríla 2012

Medzinárodný swap blokov - netrpezlivo čakáme

Ak som dobre počítala, do swapu prišlo spolu 165 blokov. Nie je to počet zúčastnených, lebo niektorí boli veľmi usilovní a poslali blokov viac :o) Každý dostane dvanásť rôznych blokov, takže by malo vzniknúť 13-14 skupín, v ktorých sa budú bloky prerozdeľovať. 

Zapojili sa ženy a (3) muži z celého sveta: Argentína, Rakúsko, Austrália, Brazília, Kanada, Anglicko, Nemecko, Japonsko, Holandsko, Nový Zéland, Singapur, Slovensko, Švajčiarsko, Španielsko a USA. Najviac blokov prišlo samozrejme z Nemecka, z krajiny organizátoriek, nasledovali Spojené štáty, Rakúsko, Španielsko a Slovensko (všímate?).

Ak ste zvedavé, ako vyzerali bloky, ktoré docestovali zo Slovenska, zozbierala som ich z oficiálnej galérie Quilt Around the World, kde môžete nájsť aj ostatné fotky. 

Jarmila (ďakujem aj za email)

Ľubica, prvý blok

Ľubica, druhý blok (áno, je to usilovná včielka)

Martina

Martina P.

Moje bloky v procese

Hotových 12

Katarína 
(toto je prvá verzia, bodkovanú látku som bola nútená vymeniť za inú. 
Veľký rozdiel v nich nie je, ale nová, červené bodky na bielom podklade, sa mi hodila ešte viac)
Ak ste čítali podmienky swapu, asi si pamätáte, že k blokom bolo potrebné priložiť 12 pohľadníc. Pozrite, aké úžasné pohľadnice som našla v Úľuve! Veľmi dlho som tam nebola a bola som milo prekvapená, aké krásne veci mali. Ale pohľadnice s dobovými výšivkami na krojoch boli úplne najlepšie :o)

aby ich náhodou nebolo málo, pribalila som aj pohľadnice z Bratislavy.

Teraz už netrpezlivo očakávam, kedy ku mne dorazí obálka s 12 blokmi ktovie odkiaľ :o)




nedeľa 22. apríla 2012

Dve sladké ružové

Ach, to je taká krása znovu sa dostať do svojich koľají, znovu trochu šiť, znovu chodiť na prechádzky, lebo svieti slnko, po dlhej dobe stretnúť známych ľudí, po dlhých zimných mesiacoch znovu zájsť na zeleninový trh a kúpiť si čerstvý šalát a redkvičky :o) 

Neviem ako vy, mám na trhu neďaleko domu svojho obľúbeného predajcu, ktorý s láskou vypestuje všetku zeleninu, ktorú predáva (väčšinou bio, čomu sa veľmi teším), vždy má dobrú náladu, poradí a prihodí do tašky pár kúskov zeleniny či ovocia navyše. 
Keď mi minulý týždeň povedal, že má trojročnú dcéru, vedela som, že jej chcem ušiť malú taštičku na bábiky. Takúto, úplne jednoduchú, malú, ružovú, akú bude mať malé dievčatko určite rado.

Výber hlavnej látky samozrejme padol na milú látku so známkami s rozprávkovými postavičkami od Kokka a inšpiráciu, ako už mnohokrát, som našla v desiatovej taštičke od Ayumi

Táto verzia je maximálne zjednodušená, takže bola rýchlo ušitá. 
Krásne držala tvar vďaka pevnému vlizelínu, ale zdala sa mi príliš prázdna

tak som prihodila malého sloníka, ktorý čakal v našom úložisku darčekov na svoju príležitosť :o)

S takýmto darčekom by mohlo byť trojročné dievčatko spokojné, však?
Dozviem sa snáď tento týždeň. 

Dnes bol krásny deň. Okrem toho, že popoludní chvíľu pršalo a bolo chladno, sme toho dosť stihli. Napríklad sme prvýkrát zavítali do bratislavskej ZOO, ktorú máme čo by kameňom dohodil, ale nikdy sme sa k tomu nedostali (teda viem aj prečo, najskôr bol Remi príliš malý, aby to vnímal a potom bola dlho zima). Dnes ráno som sa dozvedela, že v rámci akcie Bratislava pre všetkých je vstup do ZOO zadarmo. Tak sme silno dúfali, že nezačne pršať a šli. Remi bol nadšený a my, ako správni rodičia, sme boli nadšení, že je nadšený :o)

Navyše sme to mali tak dobre naplánované, že mi popoludní zvýšilo dosť času na dokončenie kabelky, ktorá čakala na svoje ušitie dobrých pár mesiacov. 
už v rozšitom stave sa mi veľmi páčila. Aj mi bolo trochu ľúto, že vnútorné vrecko bude vidieť len majiteľka :o)

Takto vyzerá hotová. Vypiplaná, vymazlená, pekne som sa s ňou vyhrala. Základ strihu je rovnaký, ako pri tej prvej malej taštičke, ale trochu som ju prispôsobovala a upravovala. Viem, že mnohé z vás šijete krásne zložité tašky s piatimi zipsami, takže táto, s jedným magnetom a vnútorným vreckom je oproti nim brnkačka, ale pre mňa je to úspech. Vždy, keď sa mi podarí ušiť jednoduchú vec bez jedinej chybičky, som so sebou nadmieru spokojná.

Ak sa vám zdá, že ste takúto tašku, v rovnakých farbách, už videli, tak sa vám to nezdá :o)
V malom som ju šila ako desiatovú taštičku pre Ellu. Dobrý postreh! 



Ak by ste po takejto kabelke zatúžili a ešte stále ste nezačali šiť, môžete si ju objednať v e-shope. Upozorňujem iba, že tú krásnu látku s krúžkami už nemám :o(

Ok, ja idem oddychovať, zajtra ma čaká colnica, tak potrebujem načerpať energiu. 
Hádajte, po čo tam idem! :o)
Nápoveda:

Prajem vám krásny začiatok týždňa!



piatok 13. apríla 2012

Prague Patchwork Meeting 2012 - stretnutia

Na Prague Patchwork Meeting som sa veľmi tešila.. a stresovala. Bola to naša prvá výstava, vôbec som netušila, ako to bude prebiehať a čo mám očakávať. Tomu zodpovedalo aj moje rozpoloženie v piatok, prvý deň výstavy, keď som sa od stánku ani nepohla, takmer nič som nezjedla a bojovala som so strašnou migrénou. Po štyroch hodinách všetok stres opadol a v sobotu som sa mohla venovať návštevníčkam. Samozrejme, nie sama. Bez Sebastienovej pomoci by všetko neprebehlo tak hladko, ako prebehlo. A v nedeľu sme už len oddychovali, konečne si prezreli vystavené quilty a prehodiť pár slov so zaujímavými ľuďmi.
  
Iste viete, že som príprave do Prahy venovala veľa času. Okrem toho, že som musela pripraviť stánok a nastrihať látky, bolo potrebné vymyslieť všetky tie maličkosti, ako napríklad vizitky

neodpustila som si to, museli byť šité. Z mojej obľúbenej Ripe Plum od Art Gallery (ktorá je mimochodom vypredaná) som si dokonca ušila opasok. Nebolo ho síce vidno, ale ja som vedela, že som zladená :o)

úspešným autorkám quiltov v troch kategóriách:  Log Cabin, Otvor a Český quilt sme pripravili darčekové poukazy. Som zvedavá, čo si u nás vyberú.

Tieto dekorácie som vám ukazovala ešte rozpracované. Po dokončení s nami strávili tri dni na výstave.

líštičku budem musieť ušiť ešte jednu, z iných látok, medzičasom som si nejaké červené nakúpila. Nemôžem si pomôcť, mám pocit, že keby som nevedela, že je to líška, tak ju tam nezbadám. 
..jediné šťastie, že z týchto látok od Monaluna sa tak dobre šije :o)

dokončené Japonsko po japonsky má ešte v rohoch očká na zavesenie
zadná strana Japonska

Bio vankúšik som ušila naozaj v hodine dvanástej. Deň pred odchodom do Prahy som nemohla začať baliť, kým som ho neušila. Vymyslela som si ho už dávno, ale realizácia ostala na poslednú chvíľu. 
A z čoho iného mal byť ušitý, ako z ľanového podkladu a z bio bavlny? :o)

Takto vyzerala kompletná dekorácia stánku. Dve jednoduché poličky, pár šitých doplnkov, baner, dve krásne orchidei a ružový budík.. pre pocit domova :o)
Väčšina ľudí si výzdobu ani nevšimla, viac ich pochopiteľne zaujímali látky na stole :o)


všetky látky som mala pripravené v krabičkách, nastrihané na fat quarters

a uprostred stola rozvoniavala obľúbená provensálska levanduľa, ktorá "prinútila" okoloidúcich pristaviť sa :o)
Strom, na ktorom boli zavesené vrecúška, som s kamarátkou vyrezávala z pevného kartónu. Musím sa ním pochváliť, lebo to bola prvá vec, čo som z kartónu robila. Kamarátka dokáže vyrobiť aj kartónový nábytok, takže pre ňu to bola brnkačka, ale ja som  po pol hodine pritláčania rezáku nedokázala otvoriť dlaň a bolelo ma celé zápästie :o) 
Ale námaha sa vyplatila, strom mal veľký úspech. 



tu sa Sebastien tvári znudene, ale v skutočnosti ho to veľmi bavilo a oduševnene pomáhal zákazníčkam kombinovať látky :o)

Nemôžem za to. Vždy, keď sa veľmi teším, som na fotkách takáto vyškerená :o)
Tu som bola celá natešená, lebo som konečne stretla Ľubicu, ktorá sa zapája do všetkých swapov a priateľských quiltov, ktoré vyhlásim. Okrem toho je tak milá, že mi doniesla darček k narodeninám! 
Ešte raz veľká vďaka. 

Na stretnutia bola výstava naozaj bohatá. Stretla som veľa svojich zákazníčok, ešte viac tých, ktoré poznám z diskusií a blogov, prišla sa pozrieť aj moja dlhoročná kamarátka z Prahy, mala som možnosť aspoň chvíľu rozprávať s Rickym Timsom a Piou Welsch, s organizátormi výstavy, s členkami France Patchwork, Patchwork Gilde Austria.. keď už sme pri nich.. 

pri malej expozícii Patchwork Gilde Austria, ktorý organizoval aj výstavu vo Viedni (ak ste nevideli, kliknite SEM), som sa dobre pobavila. S námahou som hľadala anglické slovíčka, aby som pochválila ich quilty, dostala som pozvánku na ďalšiu výstavu, sľúbila som, že o nej napíšem v blogu :o) keď mi pani Daniele v rakúskom kroji hovorí: "můžeme klidně mluvit i česky" a ukázala mi na prsiach pripnutú veľkú ceduľku MLUVÍM ČESKY. Nuž, pozerala som jej do očí :o)

A takto to vyzeralo vo výstavných halách: 










Na fotkách vyzerajú haly prázdno, ale je to hlavne kvôli tomu, že boli nafotené v nedeľu, keď bolo návštevníkov pomenej. Tohtoročnej výstavy sa zúčastnilo za tri dni spolu 4775 návštevníkov, čo je myslím krásne číslo. 

Domov sme si odniesli veľa krásnych dojmov, skúseností a vedomostí.
Páčilo sa nám tak veľmi, že sme si hneď rezervovali stánok na siedmy ročník :o)
Bude sa konať 5. - 7. 4. 2013. Nemusíte si to písať do diára, ešte vám to včas pripomeniem. 





LinkWithin